Vanhat Norssit ry Historiikin etusivulle 1867 - 1930. Norssin perintö 1930-luku. Pulasta sotaan 1940-luku. Sota-aika ja normalisoituminen 1950-luku. Levottomat teiniparvet 1960-luku. Tiedostavat teiniparvet 1970-luku. Tytöt ja kouluneuvostot Epilogi Liitteet Lähteet Videot

Välitunti

Pinnarille

Meidät norssit on viimeaikoina vallannut uusi urheilumuoto, välituntipinnaus. Siihen osallistuu yhä useampi kaikista kansankerroksista vaihtelevalla menestyksellä. Asian näin ollen ovat alalla kauan toimineet katsoneet aiheelliseksi jakaa tässä informaatiota parhaiksi koetuista tavoista kiertää opettajat mahdollisimman kaukaa.

Aloittelijana voit kokeilla taitojasi ns. liikkuvana maalitauluna. Ole vaikka olevinasi onneton järjestäjä hakemassa liitua. Vaaran uhatessa otat kasvoillesi päättäväisen ilmeen. Ole kaiken epäilyksen yläpuolella. Jos nyt kuitenkin sattuisi niin nolosti, että joku joskus alkaisi epäillä sinua, olisi hyväksi omata nopea liikkeellelähtökyky.


Kuva: Pertti Nisonen.

Paras olisi kuitenkin laatia pitkä pötkö vaikeasti selitettäviä kysymyksiä jokaista opettajaa varten. Kun pinnarin taitosi joskus pettää ja joudut satimeen, voit teeskennellä olevasi kiinnostunut asianomaisen opettajan tiedoista. Viet hänen ajatuksensa aivan muualle, sillä useimmat heistä eivät voi vastustaa kerrankin tiedonhaluista norssia.

Kehityttyäsi alalla sinulla on valittavanasi kaksi päävaihtoehtoa. Toinen niistä muodostuu lähinnä vetelehtimisestä käytävillä. Suurimman kansansuosion lienee saavuttanut kirjaston välitasanne. Näkyvyys vertaansa vailla. Jos opettaja erehtyy yrittämään ulos ajamista, käytä mielikuvitustasi. Paras keino on kadota alas toisia portaita.

Opettajan käytyä suurella vaivalla tyhjentämässä tasanteen oletkin jo valmis astumaan toista kautta takaisin entisille pinnauspaikoillesi. Piirileikkiä on helppo jatkaa kunnes opettaja karkaa paikalta tai luulee onnistuneensa tehtävässään. Jos joudut piirityksen uhriksi, voit livahtaa ikkunan kautta terassille tai terveyssisaren vastaanotolle odottelemaan onnen kääntymistä.

Ensimmäisen kerroksen pylväiden taakse piiloutuminen ovat viimeisiä oljenkorsiasi välttääksesi suurelle pinnarille arvoa alentavan kohtalon, ulkona käymisen. Jos mahasi on kasvanut liian suureksi tai olet muuten onnistunut olemaan pylvästä leveämpi, ovat oireet selvääkin selvemmät. ET ole enää entisesi. Sinun täytyy löytää joku arvollesi soveliaampi pinnauksen muoto.

Suosittelen koulun ainoan hissin pysäyttämistä kerrosten väliin. Tehokasta, mutta myös kohtalokasta.


Kuva: Erkki Nordberg 2007.

Voit toki teeskennellä musikaalista ja pujahtaa urkuparvelle välitunneilla muun kansan mukana. Varoitan kuitenkin – lopeta ajoissa. Kuulovammat ja hermostolliset sairaudet uhkaavat pitempiaikaisia asiakkaita.

Jos olet kaukoviisas, liity Turnareihin tai Konventtiin. Asianomaiset harjoittavat ystävineen laillistettua pinnausta epämääräisissä tiloissa ison voimistelusalin hajusaastealueella. Huomaa, että annettuasi pirulle pikkusormen, se voi viedä koko käden.

Jos uutterista yrityksistäsi huolimatta et ole löytänyt mitään koloa, mihin paeta tätä pahaa maailmaa, on meillä tarjota sinulle sensaatiomainen vaihtoehto. Sitä ei kukaan koskaan ennen ole kokeillut: Pinnaa välituntisi WC:ssä, joka sijaitsee kanslian vieressä. Kukaan ei tule ajamaan sinua sieltä ulos, sen voimme taata.

Hyvää onnea.

Asiantuntija
(Asiantuntija 1970)


Niitä, jotka eivät olleet pinnareita. Kuva: Veikko N:o 2 1972, 16.


Säde: Mikä on radiumin puoliintumisaika?

H: Eikös se ole 3½ minuuttia?
Säde: Ei se niin paljon ole – se on 1 600 vuotta.
(Veikko N:o 1 1971, 39)